ALKUPERÄINEN NIMI: ONCE UPON A TIME IN SAD HILL

KESTO: 1 h 28 min

ENSI-ILTA: 27.9.2019

 

ESITTELY

– Kun naiset ottavat vapautensa –

Psykologinen trilleri jokaiselle naiselle kuuluvasta oikeudesta omaan elämäänsä. Kaksi luovaa naista ja kaksi luovaa miestä ovat lopettamassa työpajaa palatsissa Espanjassa aiheena naisten asema miesten hallitsemalla planeetalla, kun he alkavat muistella, mitä outoa tapahtui kahdelle pitkään naimisissa olleelle, toisiaan tuntemattomalle avioparille, jotka eksyivät läheisessä vuoristossa vuosia aiemmin. Unenomaisen kävelynsä tuloksena pariskunnat saapuivat mystiselle hautausmaalle nimeltä Sad Hill, joka tunnetaan Sergio Leonen legendaarisen spagettiwesternin Hyvät, Pahat ja Rumat loppukohtauspaikkana. Nyt kalmiston kauneudessa aviomiesten täytyi kohdata avioliittojensa alastomat ja julmat totuudet aivan uudessa valossa vaimojensa toimesta. Muutamassa hetkessä osapuolten elämät muuttuivat perusteellisesti.  

 

Visuaalisessa kauneudessaan ja tunnelmassaan Once upon a time in Sad Hill vertautuu italialaisen Paolo Sorrentinon draamakomediaan Suuri Kauneus (2013). Elokuvan paikoin älyllinen, esseistinen teksti ottaa yhteen sukupuolten asemaa koskevien peruskysymysten kanssa; mitkä ovat naisten oikeudet tällä planeetalla, jonka miehet uskovat omistavansa, mutta jonka Äiti Luonto omistaa? Mikä oikeus naisilla on omaan elämäänsä miesten toteuttaessa maapallon kaaokseen ja tuhoon ajavaa omaa miehistä elämäänsä? Elokuvan hitaasti kasvavassa psykologisessa kertomuksessa ei ole kuitenkaan kyse katkerien naisten suloisesta kostosta, vaan omiksi itsekseen heräävien älykkäiden naisten oikeudesta ottaa heidän oma elämänsä heidän omiin käsiinsä. Tämä auttaa myös vaimojen miesten heräämisen, vuosikymmenten valehtelemisen jälkeen, tajuamaan, mitä he tahtovat omilta elämiltään.
 

Shakespearelaista Kesäyön unelmaa filosofialtaan muistuttava elokuva on kokemus kaikille ajatteleville naisille ja ajatteleville miehille. Elokuva edustaa osin kansainvälisesti käynnistyneen Metoo-liikkeen henkeä, osin se on puhtaiden perusoikeuksien kuvaus.

Once upon a time in Sad Hill on myös hyvin hengellinen katsomiskokemus. Se on kuvaus Pyhässä Kirjassa mainitun kasvun siemenen merkityksestä: jos sinulla on uskoa edes yhden sinapinsiemenen verran, niin voit siirtää elämässäsi vaikka vuoria. Samalla elokuva on kuvaus elokuvataiteen (Sergio Leonen ikoninen machoelokuva) vaikutuksesta naisten heräämiseen omien oikeuksiensa puolesta. Kaiken pohjalla elokuva on kaunis kuvaus siitä, millä tavalla yksi kasvun siemen saa aikaan äitiyden unelman toteutumisen ikääntyvän naisen kohdalla. Elokuva sisältää suoria viitteitä Pier-Paolo Pasolinin Matteuksen Evankeliumi-elokuvaan (1964).

Elokuvan on kuvannut suomalaiskreikkalainen Theofanis Kavvadas. Musiikin on säveltänyt Espanjassa vaikuttava, maan elokuvamusiikkien säveltäjien eliittiin lukeutuva ranskalainen Pascal Gaigne, joka on tehnyt musiikkeja mm. Viktor Ericen ja Icair Bollainin ja Rax Rinnekankaan elokuviin. Hän sai Goya-palkinnonvuonna 2018. Elokuvan leikkaaja on Jari Innanen ja äänisuunnittelun tekivät Heikki Innanen ja Martín Guridi (Espanja). Värimäärittelystä vastasi Timo Teräväinen ja masteroinnista Teijo Pellinen. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Rax Rinnekangas. Tuotantoyhtiö on Oy Bad Taste Ltd (Suomi) – yhteistyössä Asociación Cultural Sad Hill ja SolisterraeMusic S.L (Espanja).

 

TEKIJÄTIEDOT

OHJAUS: Rax Rinnekangas

KÄSIKIRJOITUS: Rax Rinnekangas

ESIINTYJÄT: Pilar Puente, Marja Skaffari, Liisa Sofia Pöntinen, Margaret Jova, Ville Tanttu, Nacho Angulo

TUOTANTO: Oy Bad Taste Ltd (Finland), in cooperation with Asociación Cultural Sad Hill and SolisterraeMusic S.L (Spain)

 

JULISTEET

DIGIJULISTEET TÄÄLTÄ

 

STILL-KUVAT JA TRAILERI

 
 

VIDEOMATERIAALIA JA PRESSIKLIPPEJÄ SAATAVISSA ERIKSEEN KYSELYÄ VASTAAN: miika@blacklionpictures.fi -osoitteesta.

Lisätietoja antaa:

Miika J. Norvanto Tuottaja, Black Lion Pictures miika@blacklionpictures.fi 050-5397399