ALKUPERÄINEN NIMI:
Pystyssä (fi)
Indebted (eng)
ENSI-ILTA:
24.5.2013
KESTO:
 99min

 


OHJAUS: Márton Jelinkó
KÄSIKIRJOITUS: Eira Virekoski, Márton Jelinkó
NÄYTTELIJÄT:
Heidi Lindén
Kristiina Puukko
Juha-Tapio Arola
Outi Ikonen
Tatu Silvonen
Ville Lumioksa
Risto Mikkola

SYNOPSIS

“Miten päästä pois itse luomastaan helvetistä?”Pystyssä on toiminnallinen draamaelokuva kahdesta velkaantuneesta naisesta, jotka yrittävät maksaa takaisin – toinen huoraamalla, toinen väkivallalla.Elli (Heidi Lindén) opiskelee biologiaa yliopistolla, juhlii ystäviensä kanssa ja harrastaa yhdenillanjuttuja. Vaikka Elli tekee töitä siivoojana, ei raha riitä edes vuokraan. Sattuman kautta Elli huomaa, että yhdenillanjutuilla voi tienata, ja hän tottuu nopeasti uuteen elämäänsä maksullisena naisena.Iiris (Kristiina Puukko) joutuu hyvittämään omia velkojaan rikollisjengissä, uhkaillen velkaantuneita väkivaltaisesti pomonsa puolesta. Iiris on sulautunut hyvin työkavereidensa äijämäiseen maailmaan, mutta ihastuminen työkaveri Andreihin (Juha-Tapio Arola) pakottaa Iiriksen paljastamaan naisellisempia puolia itsestään.Samaan aikaan Andrei tutustuu yöelämässä viehkeään Elliin ja he päättävät yhdessä paeta entistä elämää. Myös Iiriksellä on suunnitelma aloittaa alusta, mutta itseaiheutetusta helvetistä on vaikea päästä pois.

ESITTELY

Pystyssä on toteutettu Independent-tuotantona ja se on ohjaaja Márton “Mara” Jelinkón ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Maailman ensi-iltansa elokuva sai arvostetulla Titanic-Festivaalilla Budapestissa huhtikuussa 2012. Pystyssä voitti parhaan esikoiselokuvan palkinnon Lontoon Raindance-Festivaaleilla 2012.

* Pystyssä on voittanut parhaan esikoiselokuvan palkinnon Lontoon Raindance-festivaaleilla.

* Pystyssä toteutettiin riippumattomana, itse rahoitettuna tuotantona ilman julkista tukea. Elokuvan työryhmä koostui elokuva-ammattilaisista ja Taideteollisen korkeakoulun sekä elokuva-alan ammattikorkeakoulujen loppuvaiheen opiskelijoista.

* Nähtyään valmiin elokuvan Elokuvasäätiö on ottanut sen vientituen piiriin.

* Pystyssä esitettiin vuoden 2011 Helsingin Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla. Kansainvälisen ensi-iltansa Pystyssä sai Budapestin kansainvälisellä Titanic-elokuvafestivaalilla 2012. Se on kutsuttu myös Sambian Amaka International Film Festivalille sekä Egyptin Cairo International Film Festivalille.

FESTIVAALIT

* Raindance International Film Festival, Lontoo, **Paras esikoiselokuva**
* Rakkautta & Anarkia, Helsinki (Official Selection)
* Titanic International Film Festival, Unkari (Official Selection)
* Raindance International Film Festival, Rooma (Official Selection)
* Cairo International Film Festival, Egypti (Official Selection)
* Amaka International Film Festival, Sambia (Official Selection)
* Artova Film festival (Official Selection)(Nominated for Best Picture)
* Suomen elokuvan päivät, Varsova

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Miika J. Norvanto / miika@blacklionpictures.fi

 

Scroll to Top