ALKUPERÄINEN NIMI:
Salpa (fi)
ENSI-ILTA: 20.11.2013
KESTO: 107min

 

 

OHJAUS: Zagros Manuchar
KÄSIKIRJOITUS: Zagros Manuchar
NÄYTTELIJÄT:
Henri – Elis Lindfors
Isä – Eero Enqvist
Tallirenki – Elena Leeve
Rehtori – Markku Partanen
Änkyttäjien tukiryhmän johtaja – Matti Hakulinen
Tyttö – Inna Pölkki
Opettaja – Eija Mikkonen-Budsko

ESITTELY

Salpa on Suomen ensimmäinen pakolaisen tekemä kokoillan elokuva. Se saa ensi-iltansa Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

23-vuotiaan Zagros Manucharin käsikirjoittama ja ohjaama Salpa perustuu vahvasti hänen omiin kokemuksiinsa ulkopuolisuuden tunteesta. Irakin kurdialueelta Suomeen vuonna 1994 paennut Manuchar löysi lääkkeen yksinäisyyteen elokuvista. Sittemmin hän on ollut Dome Karukosken opissa tv sarjassa Veljet sekä näytellyt yhden pääroolin Elokuu-elokuvassa, joka saa tv-ensi-iltansa Nelosella 14.10.2013.

Riippumattomasti toteutettu Salpa on tehty vajaan 200 000 euron budjetilla kolmen vuoden aikana ja kuvattu 35mm filmille. Pääosissa nähdään Elis Lindfors, Eero Enqvist ja parhaillaan elokuvateattereissa pyörivän Mieletön elokuu elokuvan tähti Elena Leeve.

Ennen Suomen ensi-iltaansa Salpa on ehditty nähdä jo useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Keväällä se esitettiin Euroopan suurimmalla lasten – ja nuortenelokuvafestivaalilla Zlínissä, Tšekissä. Lokakuussa elokuva nähdään Manucharin synnyinmaassa Irakissa. Se on tuttu myös Rakkautta & Anarkiaa –festivaalin ohjelmistosta.

14-vuotiaan änkyttävän pojan tarinan kertova elokuva saa ensi-iltansa Lapsen oikeuksien päivänä keskiviikkona 20.11.2013. Tämän vuoden teemana ovat vammaisten lasten oikeudet.

SYNOPSIS:

Salpa on kertomus nuoren puhevikaisen pojan yksinäisyydestä, rakastetuksi tulemisen välttämättömyydestä ja kaipuusta tulla nähdyksi.

Kotiopetukseen joutuva ja vaikeasta änkytyksestä kärsivä Henri (Elis Lindfors) elää elämässään vaihetta, joka tulee määrittämään paljon hänen suhtautumistaan maailmaan ja toisiin ihmisiin. Hän koettaa etsiä lämpöä ja turvaa, mutta hänelle lähin ihminen, isä (Eero Enqvist), ei kykene sitä antamaan. Sietämättömäksi kasvava tilanne pakottaa Henrin pyytämään apua tuntemaltaan hevoskouluttajalta (Elena Leeve).

Unenomainen, kerronnaltaan runoelmaa muistuttava elokuva piirtää muotokuvan nuoresta, elämää hapuilevasta pojasta. Hiljaisuus, pitkät kuvat ja vähäeleisyys synnyttävät maailman, johon katsoja halutaan kutsua.

Salpa on ajaton, pohdiskeleva ja toiveikas kuvaus maailmasta, jossa ihminen on toiselle usein vain näennäisesti läsnä.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Miika J. Norvanto / miika@blacklionpictures.fi

 

Scroll to Top